Big Red Strawberi, Brinchang, Cameron Highland Pahang

Tempat ni agak tersorok sikit. Lokasi di Brinchang. Kena panjat bukit yang agak curam. Kadang-kadang ada kereta yang tak lepas nak panjat bukit tu. Solution nya, penumpang semua kena turun. Biar driver je yang panjat dengan kereta tu. Atas tu ada banyak gerai-gerai yang jual barang cenderahati. Ada ladang salad yang sangat cantik. Daun yang gemuk-gemuk yang ditanam secara hidroponik. Juga terdapat di atas ni, satu cafe yang jual makanan yang berasaskan strawberi dan salad. Terdapat tempat mainan kanak-kanak yang kena masuk token tu. Tapi kebanyakan main tu semuanya rosak. Kiranya maintenance diorang ni kelaut la nak habaq.
Cafe yang sentiasa ramai orang

Senarai Menu di cafe tu....

Salad bar layan diri

Jenis-jenis lain salad - layan diri
Gambar kat bawah ni pulak adalah hidroponik salad yang sempat aku sempat snap...memang cantik, memang terbaik...kalau nak beli, disediakan juga kaunter jualan.
salad merah

salad hijau
Kepada sesiapa yang nak kesini, boleh la guna gps koordinat yang aku bagi kat bawah ni terutamanya yang first time datang atau pun first time nak datang Big Red Strawberi ni.

gps koordinat: 4°29'44.0"N 101°23'12.1"E

Makan-makan di YZ agro farm, Cameron Highland sambil menikmati permandangan ladang strawberi

Jalan-jalan Cameron Highland tak lengkap kalau tak melawat ladang strawberi. Trademark Cameron Highland kan strawberi la katakan....jadinya, aku pun pergi la satu kawasan ni...majoriti melayu la kawasan ni..kalau tempat lain, biasanya kaum cina yang monopoli pasal ladang strawberi ni..so, kat YZ agro farm ni, boleh makan-makan sambil menikmati permandangan ladang strawberi...makan tenghari pun ada kat sini, selain makanan pencuci mulut macam kek, strawberi coklat, scone dan lain-lain.
YZ Agro Farm banner pintu depan

YZ Agro Farm signboard kat dalam kedai
Yang nak makan tengahari tu, boleh pilih lauk yang telah disediakan. Nak makan nasi lemak pun ada kat sini..kat sebelah kanan plak untuk sesiapa yang nak makan ringan-ringan.

Sarapan pagi nasi lemak sedap di Tanah Rata Cameron Highland

Yang ni memang sempoi..nasi lemak bungkus daun pisang atau pun nak makan nasi lemak lauk pilih. Korang boleh cuba makan. Kedai ni terletak kat kiosk seberang jalan bertentangan dengan Ambank. Gerai paling hujung.
kedai nasi lemak sedap Tanah Rata Cameron Highland

Lankmark - bertentangan dengan Ambank Tanah Rata
Aku try makan yang bungkus tu dan juga makan yang pilih lauk tu. Sambal yang sedap...nasi lemak yang berlemak...perghhh..memang terbaiklah..lagi satu sempoi kat sini, teh tarik buih tinggi...nampak macam mat salleh plak minum air buih2 ni....hihihihi..

Restoran Rasa Sayang Cameron Highland

Ni satu lagi restoran yang aku terjah untuk makan malam di Tanah Rata Cameron Highland. Takde la order beria sangat kat sini, sebab aku just nak makan untuk alas perut je...cam aku dah story dalam post yang lepas, Cameron Highland ni jadi pekan mati bila malam menjelma hihihihihi..
Restoran Rasa Sayang Tanah Rata Cameron Highland
Ni antara makanan yang aku santap sentap malam tu..janji perut kenyang..hahahahahaha
Nasi goreng ayam goreng kunyit

mee goreng

tomyam

daging masak halia
Pada yang tengah memcari-cari lokasi nak makan malam kat mana pun tak tau, boleh la singgah sini..ikut gps yg aku bagi tu.......

gps koordinat: 4°28'21.5"N 101°22'49.4"E

Pakleh Chicken Rice Tanah Rata Cameron Highland

Masalah bila waktu malam, susah sikit nak cari kedai untuk makan malam. Cameron Highland ni mati waktu malam MATI!!! walaupun waktu siang jalan jammed, ramai orang berjalan...kedai ni aku jumpa kat tanah rata..walaupun nama kedai tu nasi ayam, tapi kau tak order pun nasi ayam hahahahaha..taktau ada ke takde nasi ayam tu...
buku menu

kedai makan Pakleh ni...
Yang aku order kat sini adalah......
nasi goreng kampung

udang paprik

sotong paprik
lokasi tempat ni di Tanah Rata,
4°28'14.9"N 101°22'30.0"E

google map lokasi pakleh

Galeri Wonderfood - muzium makanan Pulau Pinang

Orang Malaysia memang suka makan! Malah secara purata orang Malaysia boleh makan sehingga enam sajian sehari. Sesuatu hari tipikal bermula dengan sarapan pagi kemudiannya snek ringan sebelum makan tengahari dan diikuti makan tengahari sebenar. Semangkuk mi juga mungkin dimakan diantara 4 petang hingga 5 petang diikuti dengan makan malam sebagai sajian utama untuk sesuatu hari dan selepas itu makan lewat malam pada kira-kira pukul 10 malam. Para penjaja memang berniaga mengikut jadual itu di mana ada yang berniaga di sebelah pagi dan yang lain hingga malam. Walau bagaimanapun, dikebanyakan bandaraya besar, memang mudah mencari makanan penjaja pada bila-bila masa. 

Pola Makanan rakyat Malaysia ini, boleh kita lihat di muzium makanan (wonderfood) yang terletak di Pulau Pinang. Di muzium ini, disajikan perlbagai makanan popular yang dipamerkan dalam bentuk reptika yang sangat besar. Berikut adalah antara bahan-bahan pameran yang ada di sini. Nak tengok semua kena datang la yer......jom jom jom...

Pintu depan wonderfood penang

Lokasi wonderfood penang - deretan kedai

kena beli tiket dulu
Nasi kandar adalah sajian india-muslim berasal dari Pulau Pinang yang merangkumi nasi dan pilihan aneka kari dan hidangan sampingan india yang lazat. Di zaman Malaya sebelum merdeka, penjaja seorang diri berjalan merentasi jalanan berdebu mengandar bakul-bakul yang berat yang mengandungi makanan masakan rumah dan nasi. Sajian daging yang dijaja termasuklah ikan goreng, daging hiris, ayam goreng, hati berkuah, telur ikan, udang goreng atau sotong goreng. Sajian sayur-sayuran pula biasanya teriri daripada terung, terung ungu, bendi atau peria. Satu kombinasi sos kari yang harum dituang pada nasi untuk menghasilkan perisa lazat pada nasi. Di masa kini nasi kandar boleh ditemui di restoran-restoran terbuka yang besar.

Nukilan yang tersentuh hati buat AYAH DAN BONDA

Ayah dan bonda
Mereka adalah sosok yang sangat luar biasa dalam kehidupan kita
Kita menjadi saksi kehidupan mereka yang menjadi sabar luar biasa dlm kehidupan ini
Cucuran keringat yang keluar

Perginya ayah kita dari rumah kita untuk mencari nafkah
Pagi siang malam kadang tak pulang
Ternyata semua itu dilakukan untuk kita

Lalu bagaimana dengan bonda
Tidak pernah dihiraukan rasa sakit yg menderam
Apalagi saat kita dikandungi
9 bulan kita berada di dalam perutnya
Saat-saat yang menegangkan saat kita dilahirkan
Itu adalah saat yg paling berat yang dirasakan oleh ibunda kita
Yang ada difikirannya hanya bagaimana kita bisa keluar dengan selamat
keluar menatap dunia ini

Maka yang pantas bagi kita adalah apa?
Kita mengangkat tangan
Kita bermunajat
Kita meminta kepada Allah untuk ayah dan bonda kita

Duhai Allah yang maha Rahman dan maha Rahim..
Engkau pasti mendengar apa yang kami pinta..Ya Robb
Engkau pasti tahu apa yang kami harapkan untuk ayah dah bonda kami
Ya Allah..Selamatkan mereka Ya Robb..

Jika mereka masih hidup
Kami hanya memohon Ya Allah…
Panjangkan umur ta’at mereka
Umur ibadah mereka
Jangan susahkan mereka dalam kehidupan ini
Kerana mereka sudah susah mengasuh kami membesarkan kami
Jangan biarkan kami membuat hati mereka luka
Bahkan air mata mengalir dari kedua mata mereka

Ya Allah Ya robb
Untuk mereka ayah bonda kami yang berada di alam kuburnya
Kami memohon kepada engkau Ya Allah jangan siksa Ya Allah
Jangan di azab…
Jadikan kuburnya dari taman-taman syurga
Berikan harum-haruman syurga di dalam kuburnya
Jadikan setiap amal baiknya sahabat di dalam kuburnya
Kami menjadi saksi Ya Allah
Bahawa mereka adalah orang yang luar biasa dalam kehidupan kami

Ya Rabbi..
Jikalau nanti Ya Allah…
Engkau betul-betul selamatkan kami..
Kami hanya ingin engkau pertemukan kami dengan kedua orang tua kami lagi..
Rindu Ya Robb…..
Rindu hati menatap wajahnya..mendengar suaranya
Rindu dengan kehangtan pelukannya.

Ya Allah Ya Robb…
Syurga itu tidak akan indah tanpa kedua orang tua kami…
Syurga itu tidak indah tanpa mereka..Ya robb
Mereka yang telah membuat kami sebegini
Mereka yang menjadi kami bermanafaat dalam kehidupan ini.
Maka Ya Allah jangan biarkan kami terpisah…
Jgn biarkan kami tidak lagi biasa melihat lagi wajah keduanya..
Ya Allah..
Selamatkan mereka…

Selamatkan mereka…

KFC / PIZZA HUT Bertam Kepala Batas KINI DIBUKA!!

Kedudukan yang strategik, keluar tol Bertam, terus boleh nampak KFC ni yang bertentangan dengan TESCO Bertam. Banguan KFC ni berkembar dengan PIZZA HUT...so orang Bertam boleh la datang menikmati PIZZA HUT ni...kat pekan Kepala Batas lama ada gak KFC dan PIZZA ni, cuma sekarang di Bertam ia lebih besar.
KFC dan PIZZA HUT Bertam Kepala Batas

Kaunter order KFC
Makan mana-mana KFC or Pizza hut ni standard lama mana-mana cawangan pun..cuma aku pos kat sini sebab nak habaq kat korang dua fast food ni dah dibuka untuk orang ramai.
Zinger burger

dinner plate + cheese wedges
5°31'01.6"N 100°26'39.2"E

Nasi Kandar Al Nur Seberang Jaya

Ok la...boleh la...alternatif kalau nak makan nasi kandar kat Seberang Jaya, Pulau Pinang ni...Kalau kat Pulau Piang ni, kira everywhere ada je restoran nasi kandar, tapi the most famous nasi kandar biasanya located kat sebelah Pulau...jarang ada di sebelah tanah besar ni...Kalau malas nak pegi ke Pulau tu, agak-agak nak lepas gian makan nasi kandar, boleh la cuba kat Al Nur ni....
Restoran Nasi Kandar Al Nur, Bandar Sunway Seberang Jaya
Boleh gak nak order makan yang goreng-goreng kat sini, roti-roti (canai. telur, tisu, sardin etc). Lauk pauk, kuah-kuah kari pun kira ok la gak...pendek kata, kalau makan tu, dah boleh rasa kekandaran nasi kandar..hihihihihi..
Pelbagai aneka lauk pauk

sayur dan kari-kari seperiuk
Gambar kat bawah ni adalah gambar nasi kandar yang aku pilih...citarasa aku la....jangan tiru aku..kihkihkihkih....

Subhanallah! Artifak-artifak Rasulullah S.A.W dan Sahabat Baginda yang jarang-jarang kita tengok

Pameran Artifak Rasulullah SAW dan Para Sahabat RA ini telah diadakan di muzium Kedah pada 20 Mac 2017 hingga 19 April 2017. Untuk mengabadikan artifak-artifak tersebut sebagai kenang-kenangan, disertakan di sini video-video artifak yang telah dipamerkan pada pameran tersebut:

Serban/sorban Rasulullah S.A.W

Rasulullah s.a.w selesa dengan memakai penutup kepala. Baginda mempunyai serban penutup kepala dengan ciri-ciri berlainan iaitu kupiah yang diperbuat daripada kulit kayu, kain dan kulit unta. Serban baginda melebihi 5 meter berwarna hitam dan hijau iaitu warna kesukaan Baginda mengikut yang terdapat koleksi-koleksi serban Baginda. Baginda mengenakan apa yang dipanggil Qalamah (kopiah) bersama dengan Mahmah (serban). Pada masa-masa tertentu Baginda memakai Qutbri (mafla/selendang) di bahu atau kepalanya pada masa cuaca panas dan berdebu. Serban ini diberikan kepada sahabat Baginda yang tersayang iaitu Mu'adz bin Jabal semasa diperintahkan Mu'adz ke Palestin untuk menyebarkan dakwah dan akhirnya peninggalan ini menjadi milik waris-warisnya.



Tapak kaki Rasulullah S.A.W
Tidak ada pengesahan bertulis dalam sumber-sumber Islam awal tentang artifak inin, ia dipercayai bahawa kesan jejak Baginda terhasil pada permukaan keras. Dalam Mawahib al Ladunniya(rahmat Illahi) Iman Kastalani menjelaskan bahawa "apabila Nabi berjalanvdi atas batu, kakinya akan tenggelam di dalam dan meninggalkan cetakan (kesan). Satu keajaiban sama dikaitkan dengan Nabi Ibrahim, batu dengan jejak beliau dipelihara di hadapan Ka'abah. Ia dikenali sebagai sebahagian Maqam Ibrahim dan direkodkan di dalam Al-Quran. Jejak tapak kaki Baginda ini terhasil semasa Baginda memasuki tanah Yaman, yang mana pertama kali Baginda ke sana. Terdapat 44 jejak tapak kaki Rasulullah terdapat di dalam simpanan pengumpul persendirian, muzium dan para keturunan Rasulullah saw.


Nasi Kandar Padang Kota di Pasar raya Mydin Bertam, Pulau Pinang

Sesiapa yang datang shopping ke Mydin Bertam ni, boleh la singgah jap kat nasi kandar padang kota yang terdapat di food court Mydin Bertam ni..
Nasi Kandar Padang Kota Mydin Bertam
Selain nasi kandar, roti canai feveret gak la...roti canai mamak boleh makan pagi petang siang malam, sebab diorang sentiasa buat...kalau nak cari roti canai melayu, biasanya boleh dapat waktu pagi jer..so restoran Nasi Kandar Padang Kota ni antara tempat yang boleh kita cari roti canai selain waktu pagi....
Nasi kandar plak, korang boleh pilih sama ada nasi putih ataupun nak nasi briyani...Kalau aku kat sini, lauk yang biasanya aku pilih adalah ayam madu, bendi rebus dengan telur masin...
antara lauk pauk restoran nasi kandar padang kota

Senarai menu dan harga setiap makanan dan minuman
Ada banyak lagi alternatif makanan selain restoran nasi kandar ni, banyak lagi kiosk makanan yang lain seperti sizzling, nasi campur melayu, western food, takoyaki, sup-sup dan lain-lain lagi... Kalau nak ke sini, korang cari je mydin bertam...walaupun begitu, aku sertakan juga cam biasa dalam posting-posting aku yang lepas-lepas gps koordinat......sebelum tu aku belanja dulu gembar nasi kandar kat bawah ni...

LIVE STREAMING [siaran langsung] JDT vs Kedah - FINAL PIALA MALAYSIA 2017

JOM KITA SAKSI PERTEMBUNGAN DUA PASUKAN YANG HEBAT

FINAL PIALA MALAYSIA 2017
JDT VS KEDAH

Jom makan kari itik ayam kampung di Permatang Pauh Pulau Pinang

Kepada yang nak merasai makan tengahari kari itik dan ayam kampung, boleh la datang kat kedai ni. Kedai makan ni terletak dekat je dengan nasi campur permai tepian a.k.a bumbung kuning...kalau dari simpang tiga traffic light tu, mula-mula korang jumpa nasi campur permai tepian dulu sebelah kiri....jalan ke depan sikit dalam 200m, kari itik ayam kampung ni ada di sebelah kanan jalan...
Kari itik ayam kampung

Orang ramai beratur nak ambil nasi
Jarang la ada kedai makan yang buat kari itik dan ayam kampung ni...so kepada penggemar makanan macam ni, ni adalah salah satu tempat yang korang kena datang..
Nasi kari itik

Ayam goreng yang digoreng panas-panas
kat bawah ni ada GPS koordinat dan google MAP lokasi kedai makan ni....
5°23'11.2"N 100°25'25.4"E

Satay Haji Samsuri, Sungai Besar Selangor

Satay Haji Samsuri memang dah terkenal seantero Malaysia...bagi yang duduk di Sungai Besar Selangor, kat sini pun ada orang jual satay haji samsuri ni..makanya, senanglah rakyat jelata Sungai Besar nak makan satay samsuri..hahahahahahahahaha...
Lokasi Satay haji Samsuri, Sungai Besar

Tengah bakar satay
Senang nak cari tempat ni sebab kat sebelah jalan utama je...antara dua simpang empat traffic light main road kat Sungai Besar ni...Boleh juga guna gps koordinat yg kat bawah sekali tu...
Satay yg belum dibakar

Satay yg sudah dibakar
GPS koordinat : 3°40'27.4"N 100°59'30.7"E

Restoran Kuala Kurau, Sungai Besar, Selangor

Keunikan restoran ni, macam-macam stall dalam satu restoran ni....ada yang jual laksa, char koey teow, mee kari, makanan goreng-goreng dan banyak lagi. Feveret aku kat sini, cucur udang diorang..selalunya aku beli cucur udang jer...yang lain kadang-kadang....
Restoran Kuala Kurau, Sungai Besar, Selangor

Suasana dalam restoran Kuala Kurau
Ramai gak yang datang restoran ni, kadang-kadang aku nampak diorang terpaksa buka khemah tambahan untuk pelanggan...mungkin aku rasa restoran ni macam yang aku cakap tadi, dalam ni banyak stall yang jual makanan....ala-ala restoran cina.....kan restoran cina kalau kita tengok style banyak stall dalam satu restoran....

Nasi Kandar Gulam Rasul Teluk Intan, Perak

Terletak dekat Teluk Intan, Perak..Nasi kandar gulam rasul ni agak luas kawasan tempat makan dalam ni yang dapat beri kelesesaan kepada pelanggan yang datang ke sini.
Nasi Kandar Gulam Rasul Teluk Intan
Boleh kepada yang mengidam nasi kandar datang sini..tapi aku rasa nasi kandar kat penang lagi best la...Penang kan terkenal dengan nasi kandar...
kawasan yang luas dalam restoran ni

lauk pauk dan pelbagai kari ada kat sini

Merasai keenakan masakan barat (western food) di restoran LeBOSS Sungai Petani Kedah

Dah 2-3 kali aku datang sini untuk makan western food. Antara restoran pilihan yang menyediakan hidangan western food ni di sebelah utara yang terletak di Sungai Petani, Kedah..sesuai untuk makan seisi keluarga..couple mengcouple pun sesuai gak dengan keadaan yang tenang je untuk menikmati makanan kat sini..deco dalaman pun agak unik, lain dari yang lain...
LeBOSS restaurant, Sungai Petani Kedah
Suasana/deco dalam restoran LeBOSS
Biasanya kalau aku datang sini, aku akan order beef steak ataupun lamb chop, tapi kali ni aku nak try pulak makan burger...aku oder cheesy beef burger, harga burger ni RM21.90....first time makan burger harga camni..hahahahaha...anak aku feveret dia chicken chop je yang dia tau makan...chicken chop aku order 2 set, sos black pepper dengan sos mushroom...tak lupa jugak garlic bread cicah mushroom sup yang dabooom....
Kat bawah ni, aku sertakan gambar-gambar menu yang aku order untuk kami satu keluarga makan...........

Pembentangan Bajet 2018 (Malaysia)

Saksikan pembentangan bajet 2018 secara langsung.........

Makan Nasi Kandar Line Clear, George Town Pulau Pinang

Line Clear ni salah satu nasi kandar yang famous di Pulau Pinang ni...Kedai line clear ni bukan kedai yang proper...diorang guna lorong antara 2 kedai je...walaupun camtu, tetap ramai orang datang..nak ambil nasi pun kena beratur panjang....
Arah line clear - tunjuk kat celah-celah lorong

ni dia lorong line clear tu
Nampak tak gambar kat atas tu...kat celah-celah lorong je...pastu diaorang letak bumbung antara 2 kedai tu....dibuka 24 jam, sentiasa ada orang bila-bila masa pun....parking payah sikit la..kena pandai cari..tapi kalau malas nak cari parking, ada yang parking berbayar betul-betul kat seberang jalan bertentangan dengan line clear ni...,tapi aku recommend tak payah parking situ...mahal sangat!!! aku dah kena dah...sejam dia charge RM5 ringgit...
beratur panjang nak ambil makanan

pelbagai lauk nasi kandar
Biasanya kalau aku datang sini, aku akan ambil lauk ayam je..sayur bendi rebus, pastu telur masin..tak berani nak ambil benda lain..takut mahal sangat...kalau korang dah masuk kedai ni, kena tahan sikit la...tengok cara diorang prepare makanan bersepah sikit la..hihihi..tapi tetap menjadi tumpuan pelancong....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...