Arango Roti Bakar Arang

Satu tempat yang agak special untuk sarapan pagi, boleh try kat Arango Roti Bakar Arang. Tempat ni terletak di Kepala Batas, Pulau Pinang. Diorang ada satu lagi cawangan kat Seberang Jaya. Tapi disebabkan aku try kat Kepala Batas, so gambar-gambar dalam post ni, semuanya di cawangan Kepala Batas. Aku pernah post pasal satu warung roti bakar Adik Abang di Permatang Pauh. Yang kat Kepala Batas lagi best roti bakar dia...lagi banyak menu compare dengan yang warung adik abang tu. Kedai buka setiap hari untuk sarapan/breakfast sahaja. Kedai simple je, main pakai khemah pasar malam je, tapi customer ramai datang.
Arango roti bakar arang - tempat diorang masak
Arango roti bakar arang banner
Arango roti bakar arang - kawasan tempat makan pelanggan
Roti kat sini, diorang pakai roti benggali. Semua menu berasaskan roti benggali. Macam-macam stail ada. Boleh rujuk menu kat bawah nanti. Aku and famili aku ada la try 2-3 menu roti bakar ni. Antara yang kitaorang try, arango beef cheese, arango sosej cheese, arango bread dan arango sosej.

Domino's Bertam, Kepala Batas kini DIBUKA

Sapa yang duduk area Bertam, Kepala Batas, Domino telah pun di buka secara rasmi pada 18 Feb 2017 bersebelahan dengan kedai serbaneka D-LIMA. Tak payah dah nak pegi Seberang Jaya or Sungai Petani. Semakin banyak la fast food untuk orang yang dok kat Bertam ni. In coming ni, akan dibuka lagi 2 fast food. Call, order, bayar, makanan sampai depan pintu rumah...Aku saja la pegi tengok, ramai gak orang datang, maybe sebab masih panas lagi kot Domino Bertam ni..Iya la kan, sebelum ni mana penah ada kat sini.

Domino's bertam kepala batas
Domino's bertam kepala batas - di dalam

Anjung Satay (sate) - Kiosk Bertam Kepala Batas

Kalau ada kat area Bertam, Kepala Batas, tetiba rasa cam nak makan satay (setengah orang cakap sate, aku ikut ejaan tokey kedai la ek), aku boleh rekemen tempat ni..Betul-betul kat pekan bertam..Korang cari kiosk bertam. Kedai ni dok kat hujung sekali. Satay daging dia memang terbaik, ada lemak-lemak sikit, bila dah masak jadi cam juicy sikit...pergh!!! Tekak aku rasa kat sini la nak rasa satay sedap kalau nak compare dengan tempat lain...
keenakan satay ayam dan daging
satay bersama kuah kacang terbaik
Ada tiga lagi menu special yang ada kat sini...nasi ayam penyet, lontong sambal dan mee tulang..sebenarnya, ikut menu list ada lagi, tapi yang lain aku tak penah try lagi..hihihi..korang boleh try and komen kat bawah..

Restoran Ikan Bakar Din Kepala Batas

Tempat makan tengahari famous kat Kepala Batas, Pulau Pinang, aku boleh suggest kat korang restoran din ikan bakar. Tempat ni tepi jalan je. Senang nak cari. Kalau ikut jalan dalam lagi senang, sebab kalau on da way dari Butterwoth nak ke Sungai Petani, sampai kat Kepala Batas, tapi tak masuk pekan kepala batas la...restoran ikan bakar din ada di sebelah kanan..Bila korang jumpa Pasar Kepala Batas belah kiri, pastu stesen minyak petronas belah kanan, korang kena alert la dalam 200m tu akan jumpa la restoran tu. Lagi senang aku kasi GPS koordinat = 5°30'58.0"N 100°25'21.2".

restoran din ikan bakar kepala batas - tepi jalan butterworth-sungai petani
alamat restoran din ikan bakar kepala batas 
Dah nama pun restoran ikan bakar, menu utama semestinya makanan berasaskan bakar-bakar. Antara yang ada di sini, udang bakar, ikan bakar banyak jenis kat sini, ada keli, cencaru dan banyak lagi la ikan..bukan aku taknak tulis, aku tak kenal nama ikan apa yang diorang bakar..hihihihi..Ada gak ayam bakar kat sini. Tapi yang aku paling best harimau menangis. Bukan ada harimau kat sini yang menangis..ada satu menu daging bakar yang ada lemak-lemak sikit, bila bakar daging tu jadi cam juicy sikit...yang tu la daging 'harimau menangis'. Daging ni memang terlaris, asal letak mesti habis, orang mesti cari...

Warung Adik Abang - Sarapan Pagi

Warung adik abang ni terletak di Kawasan Kampung Pertama, Permatang Pauh. berdekatan dengan Ikan bakar Amzar dan warung pokok asam - nasi daging. Warung adik abang ni hanya menyediakan menu sarapan pagi sahaja. So, kalau datang tengahari, memang kedai ni dah tutup la..Kedai ni tutup setiap hari rabu. Tak tahu la aku pasal apa diorang pilih hari rabu, bukan hari lain. Nak tau kenapa rabu, tanya tokey sendiri...Menu special warong ni lain sikit dari yang lain, diorang buat roti bakar. Roti pakai roti benggali...yang ni aku tak sure benggali yang buat or saja je pakai nama benggali sebab nama roti benggali dah jadi trekmark...sedap ooooo roti benggali..tambah plak makan waktu petang-petang sambil cicah kopi 0  perghhhh!!!!!!......

Ok, berbalik kepada warung adik abang ni, sebelum aku melalut benda lain, aku ada order dua menu roti bakar ni...set roti bakar telor goyang dengan set roti bakar telor separuh masak..set roti bakar telor goyang tu, kalau korang angkat pinggan, pastu goyang sikit, bergoyang beb telor tu...sebab tu nama dia telor goyang hahahahahaha..pandai tak aku buat lawak..menu yang lagi satu tu telor separuh masak dia memang sempoi..letak kicap sikit dengan lada, terangkat beb....roti benggali yang dah dibakar disapu dengan kaya yang menambahkan lagi keenakkan dan kelazatan sebenar roti benggali bakar...aku la rasa sedap..korang rasa la sendiri kihkihkih....
roti benggali bakar telor goyang 1 - warung adik abang
roti benggali bakar telor goyang 2 - warung adik abang

Amzar ikan bakar

Amzar ikan bakar ni terletak di Permatang Pauh, Pulau Pinang. Dekat je dengan Warong Pokok Asam, nasi daging. Kedai ni beroperasi dari pagi hingga petang. Menyediakan juadah makan tengahari. Kedai makan ni, walaupun baru beberapa tahun buka, tapi kehadiran customer punya la ramai terutama waktu peak hour..masa geng-geng kerja opis, kerajaan, kerja swasta kuar nak cari makan.
kedai makan amzar - ikan bakar, permatang pauh 
kedai makan amzar - ikan bakar, permatang pauh (pic 2)
Walaupun nama kedai ni spesifik pasal ikan bakar, tapi bagi aku, tarikan utama orang datang sini sebab masakan dia punya la banyak..banyak pilihan sampai pening kepala aku nak pilih yang mana satu nak makan..Ikan/daging bakar dia pun not bad gak, tak banyak sangat, tak kurang sangat..cuma tarikan yang aku cakap tadi tu overshadow part yang bakar-bakar nih....tu pendapat aku la, korang jangan kecam aku plak...kah kah kah kah....

Nasi Kandar Pelita -Sungai Dua, Gelugor

Jalan punya jalan, anak aku nak makan megi sup plak..Aku dah kenyang melantak dah tadi..Anak aku demand sikit, kalau dia cakap nak makan benda yang dia nak, selagi tak dapat makan, dok berzikir nama makanan tu la dalam keta..Jadi untuk menunaikan hajat anak aku ni, aku singgah la kat restoran nasi kandar pelita sungai dua, Gelugor ni....

Takde apa nak review kat sini...aku rasa sama je pelita kat tempat lain, Sebab pelita ni banyak cawangan dan diuruskan oleh pengurusan yang sama. So nak try pelita tak semestinya kat sini, mana-mana tempat pun boleh. Tapi kalau dah dekat area sungai dua gelugor, boleh datang sini la...

Ni megi sup yang anak aku teringin sangat...
megi sup pelita sungai dua, gelugor, penang
Oleh sebab bosan tunggu anak aku makan, aku sempat la snap 2-3 keping gambar untuk share kat sini...

Restoran nasi kandar Deen Jelutong

Pencarian nasi kandar bermula dengan men'google' kat internet tempat-tempat yang menarik di Penang. Banyak tempat-tempat menarik timbul dalam pencarian aku tersebut. Dalam banyak-banyak suggestion dari pakcik google tu, aku pilih nasi kandar Deen Jelutong. Motif pilih nasi kandar ni?? Sebab aku kebetulan ada kat area tu...hahaha..so dekat la sikit nak pegi...Dalam review customer dalam pakcik google tu, ada yang kata sempoi...so aku pun nak try la, nak tahu tahap kesempoian nasi kandar tu macam mana...
Deen nasi kandar Jelutong
orang ramai beratur nak try nasi kandar deen jelutong
Ramai gak orang datang aku tengok..So aku pun beratur sekali dengan penuh kesabaran menanti turn aku bila nak sampai..ayat paling win tiap-tiap kali aku pegi mana-mana kedai nasi kandar, 'mamak kasi kuah campuq!!!!

Mae Thai Cafe - Bertam

Terletak di Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang. GPS koordinat 5°31'00.4"N 100°27'00.8". Kedai ni kalau pegi untuk makan malam, sentiasa ada orang. Makanan kat sini berkonsepkan ala-ala masakan thai. Banyak menu pilihan kat sini. Aku taktau la apa yang special kat sini. Malam tu aku try nasi paprik dengan nasi goreng USA. 
Nasi goreng USA
telur dadar, paprik ayam, sup ayam, sambal timum
Paprik ayam
Mae Thai Cafe ni juga pernah Jalan-Jalan Cari Makan TV3 datang. 

Jalan-Jalan Cari Makan TV3 - Mae Thai Cafe, Bertam

Warung Pokok Asam - Nasi Daging

Makan nasi daging kat sini sempoi..Sedap gak la. Sup daging dia terbaik, daging yang dimasak lembut dengan kaedah kukus grill pangang (haha...yang ni aku tambah)..selain tu, kalau ada yang tak makan daging, boleh tukar dengan ayam goreng. Ayam goreng dia pun boleh tahan sedap gak. Selain sup, disertakan sekali dengan air asam dan jelatah (yang letak timum dengan nanas)..

Nasi Daging
sup daging
nasi daging lauk ayam
Satu lagi menu special yang orang cakap terbaik kat sini, which is cendol. Ni orang kata la...tekak aku makan cendol kat mana-mana rasa sama je..orang cakap lagi, cendol yang sedap bergantung dengan tahap kepekatan santan yang dia pakai..Justeru itu aku pun order la gak cendol yang sering diperkatakan tersebut...maka hasilnya adalah seperti gambar kat bawah ni....

Aziz mee Pak Ngah - Mee Udang Sungai Dua

Mee udang sungai dua ni memang famous kat sini..Ada 2-3 kedai yang famous area ni...Untuk post kali ni aku nak share kedai Aziz mee Pak Ngah..lain kali aku gi kedai lain plak..Sungai Dua ni terletak dalam Negeri Pulau Pinang,..bukan kat Island tapi dia ni dok sebelah mainland...Kalau datang dari KL, lepas tol Juru, straight je sampai jumpa exit Sungai Dua...Traffic light sungai Dua tu, belok kanan..kedai tu betul2 bertentangan dengan stesen minyak petron. Kalau dari Kedah, lepas exit tol Sungai dua, terus ambil susur keluar sungai dua.....GPS koordinat nak datang sini, boleh pakai ni => 5°26'46.9"N 100°25'20.3"........
Aziz mee udang pak ngah view dari seberang jalan
berhadapan dengan stesen minyak petron
aziz mee udang pak ngah
Oleh sebab tengah bulan, gaji tak masuk lagi, aku tak order la mee udang...Sebab mee udang, udang kena timbang. Jadi mahal la sikit..so aku order yang biasa2 je..mee rebus, ada ada gak dia letak udang kecil dua ekor..jadi le tu, ada gak udang..hilang kempunan aku hahahahaha...Aku try gak order mee goreng kat sini..ada gak la dia letak udang..Sambil tu aku order gak sate..saja nak try sebab tengok macam sedap...tapi ada satu tempat kat bertam kalau nak cerita pasal sate yang sedap ni..pergh!!!! aku suka betul sate tu...tapi yang nanti aku cerita lain, next post bila aku pi melantak kat kedai tu nanti hihihihi....ni aku tempek gambar mee yang dah selamat landing dalam perut aku..semoga korang terliur..

Sarapan pagi di kedai sebelah Surau Kampung Belah Dua

Kedai ni hanya buka untuk sarapan pagi sahaja..Kedai ni tak tau la aku famous ke tak..tapi almost setiap hari ramai orang datang sini bersarapan. Main menu yang diorang sediakan ada dua je..roti canai dengan nasi lemak..Ada la jugak makanan sampingan macam mee goreng, bihun goreng, koteow goreng dan sedikit kuih muih..Most of the customer akan order roti canai or nasi lemak. Aku suggest kalau nak rasa roti canai melayu boleh la singgah sini..Korang asyik dok layan roti canai mamak ja...bukan sedap sangat pun.
kedai sarapan pagi
Sebelah surau kg belah dua
dalam kedai
Aku kalau datang sini, selalu layan nasi lemak telur mata dengan roti canai banjir. Nasi lemak diorang lauk tak banyak..Biasanya orang order yang standard lauk je....

De Pauh Garden

Restoran ni kalau datang sini dah macam pegi kenduri kawin. Punya la banyak manusia dok menjamu selera walaupun restoran ni pada aku agak mahal sikit. Kalau hujung2 bulan tu payah sikit la nak masuk..poket pokai..tapi makanan kat sini not bad gak la..sedap gak..Ada banyak menu dalam ni...cakap je nak apa, semua ada..macam-macam adaaaaaaaaaaa......Antara makanan yang ada disini: Nasi campur, nasi goreng, nasi ayam, nasi lemak, seafood, tomyam, western, burger, kamping golek, ala cart tu ala cart ni dan lain-lain.
ramai orang dalam kedai
dalam kedai
Ni ada la aku try makan chicken chop, mee hailan dan nasi goreng ayam. ok gak tapi harga kita jangan tengok la..tak sama cam makan kat warong hohohohoho....

Nasi Campur Permai Tepian a.k.a bumbung kuning

Ada satu kedai makan tengahari kat permatang pauh yang sempoi..Kedai ni kalau tengak kat resit, dia tulis Nasi Campur Permai Tepian. Tapi kebanyakan orang panggil kedai bumbung kuning, mungkin bumbung kedai ni warna kuning la kot aku agak....Kedai ni tengok cam ala2 kedai mamak, tapi sebenarnya kedai melayu..Ramai gila la orang datang sini...Melayu, Cina , India semua pakat datang sini isi perut time tengah hari. Gulai dia ada banyak kat sini, boleh pilih yang mana berkenan. Harga pun kira murah gak la kat sini, sebab tu la kot ramai orang..salah satu faktor...

kedai makan bumbung kuning aka nasi campur permai tepian
senarai menu dan harga
view kedai dari tepi
Kalau nak datang sini, aku guide, korang cari UiTM Permatang Pauh dulu....sebab UiTM semua orang tau..hahahah....dari traffic light UiTM tu, korang straight je..make sure UiTM belah kiri, belah kanan korang akan nampak bangunan Pusat Komersial Permatang Pauh dan deretan gerai...Dalam 200 meter dari traffic light UiTM tu, ada traffic light simpang tiga, belok kanan. Jalan terus dalam 200 meter, korang akan nampak kedai tu belah kiri korang..off course la bumbung dia warna kuning, kalau bukan warna kuning, for sure korang silap jalan..hahahahahaha....

Wan Zai Bawal Goreng

Wan Zai Bawal Goreng ni terletak kat Bandar Perda, Penang. Kalau nak datang sini senang je landmark dia...masuk ikut simpang yang ada restoran Mac Donald. Kalau terus akan jumpa  Bukit Tengah roundabout. Lepas masuk simpang Mac Donald tu, dalam 200 meter, ada satu simpang belah kiri betul-betul lepas stesen minyak caltex...Masuk simpang tu. Belah kanan akan ada astaka gerai makan. Wan Zai kat situ laaa..Kat hujung2 sikit. Tapi bukan hujung sekali..nak lagi senang, nah ambil ni ==>>> (coordinate: 5°22'5.92"N100°25'39.85"E).


pandangan depan gerai
business card wan zai bawal goreng
dalam gerai makan
view lain dalam gerai
Kat situ ada jual bawal goreng, keli goreng, ayam goreng.....aku tak order semua la...tiris la poket aku..hahaha..untuk posting ni aku just boleh tempek gambar set keli goreng je la ek...tapi sedap gak la...keli dia goreng panas2, garing plak tu...dah macam keropok plak aku makan...hohohoh...kuah gulai dia pun terbaik. Cam mak2 masak. Gulai dia melayu style..bukan cam gulai mamak ada kas2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...