Esplanade park Penang - food court

Kalau nak makan mee sotong, pasembur, coconut shake terbaik, boleh la datang kat Esplanade park ni..Tempat ni dekat dengan Padang Kota Lama..mesti mau cuba kalau dah sampai sini. Balik boleh buat modal cerita kat kawan-kawan..kihkihkih..
The Esplanade park -Penang
Banyak gerai-gerai makanan dalam tu..korang boleh tarik nafas dalam-dalam dulu sebelum buat keputasan nak pi yang mana dulu..tapi aku suggest pi cari mee sotong dulu. Kalau nasib tak baik, beratur panjang beb..
Gerai Mee Sotong
Mee Sotong in action
Nak minum terbaik, boleh try coconut shake....shake shake uoll..pergh! mai mai mai cuba try...
                                                                      coconut shake

Mee Pokok Cherry Kepala Batas

Kalau korang ada dekat-dekat area Kepala Batas, boleh la datang restoran Mee Pokok Cherry ni. Menu sempoi yang sedap kat sini, korang boleh try mee rebus, mee goreng dan pasembur. Menu lain pun ada gak, tapi kena la try yang special menu punya.
Pandangan depan Restoran Mee Pokok Cherry
Department buat air Restoran Mee Pokok Cherry
Pandangan dalam Restoran Mee Pokok Cherry
Justeru itu, tanpa membuang banyak masa, dengan pantas aku order menu special kat sini. Restoran ni restoran mamak, cuma kat sini menu lebih kepada yang goreng-goreng dan menu breakfast. Nak cari nasi kandar, kena pegi restoran mamak yang lain.

D Village Cafe, Bandar Perda Pulau Pinang

Restoran ni bawa buka. Bangunan pun bangunan baru. Semuanya nampak cantik jer. Kebetulan aku lalu kat situ, ternampak restoran ni..takpa segan silu, aku pun melangkah masuk ke dalam restoran ni. Nampak macam kosong jer dalam restoran. Rupanya restoran ni tak jual nasi campur. Diorang jual pakai set. Ada set sembilang, set temenung, set bawal goreng, set ayam goreng, set puyuh.

Bahagian hadapan D Village Cafe Bandar Perda
bahagian dalam D village cafe 1
bahagian dalam D village cafe 2
So aku pun mengorder makanan...aku pilihan set ayam goreng dengan set puyuh..Puyuh aku tak pandai makan..wife aku yang nak try. Dalam set tu disertakan sekali dengan kuah gulai kosong. Ulam-ulam pun ada jugak. Tapi kena ambil sendiri..ikut kita nak ambil banyak mana.

TESCO Bertam kini DIBUKA

Kepada orang-orang Kepala Batas, satu je satu nak cakap...TESCO Bertam dah pun dibuka secara rasmi pada 16 Mac 2017...Jom pakat-pakat mai makan kat sini..ada restoran nasi kandar dan standard tempat makan tesco - medan selera......
TESCO Bertam
Restoran Nasi Kandar

Sarapan di Pasar Awam Kepala Batas

Sarapan pagi kat pasar awam Kepala Batas ni pun sempoi gak. Orang yang datang sini biasanya objektif awal nak cari barang dapur macam ikan, daging, ayam, sayur..Dah penat membeli ikan sayur semua bagai, secara automatif mest terjebak nak bersarapan kat sini. Kalau nak compare pasar awan seberang jaya, kat Kepala Batas ni tak banyak sangat gerai jual makanan..tapi not bad gak untuk nak hilangkan penat lepas memborong barang-barang yang nak masak.
Pasar awam Kepala Batas
Pasar ni macam tempat lain jugak..tempat barang basah dengan barang kering diorang asingkan..Tempat makan duduk kat tengah-tengah antara dua tempat tu.
Pasar kering 
Pasar basah
Aku just nak share gerai-gerai makanan kat sini. Makanan favourite aku nasi lemak kat salah satu gerai kat situ..tapi masa aku datang, dia tak buka plak gerai dia..So gambar-gambar kat bawah ni, antara gerai-gerai yang terdapat kat pasar ni......

Roti Canai Transfer Road Pulau Pinang (sarapan pagi)

Sebut je roti canai, semua orang dah boleh imagine bentuk roti tu macam mana, roti lembut, kuah dal or kuah kari, roti banjir, roti kuah asing....yup! semua tu roti canai.. Tapi korang akan tambah lagi satu dalam imiginasi korang kalau penah singgah kat roti canai transfer road ni. 
Roti Canai Transfer Road, guna koridor je kedai diorang
Roti Canai Transfer Road - suasana dalam kedai
Roti Canai Transfer Road - department buat roti canai
Apa yang rare kat sini? jeng jeng jeng....roti canai kat sini ada lauk beb! Korang boleh pilih nak lauk ayam atau daging. Diorang akan letak seketul ayam or daging. Cam makan nasi plak aku rasa, siap lauk bagai. Ni aku belanja gambar contoh roti canai lauk ayam kat orang..

Ida Mee Udang Sungai Dua, Pulau Pinang

Mee udang kat sungai dua ada banyak gak..aku pernah try makan kat mee udang pak ngah sungai dua. Kedai makan Ida mee udang ni dekat sangat dengan mee udang pak ngah tu. Kalau Mee udang pak ngah bertentangan dengan stesen minyak petron, Ida mee udang ni plak, bersebelahan dengan petron yang sama. Aku penah try gak mee udang Mak Jah Kuala Sepetang, Perak. Kat tiga-tiga tempat ni aku order mee udang biasa je...nak order yang special tak mampu..aku kan papa kedana tapi selera makan tetap maintain..kahkahkah..Aku rasa udang yang paling besar antara kedai-kedai ni, kat Ida mee udang ni la yang paling besar untuk stardard mee udang biasa. Sedap arr gak aku rasa..
Ida Mee Udang Sungai Dua
Senarai menu Ida mee udang
Tempat parking pun ada disediakan bersebelahan dengan kedai ni. Ida mee udang ni start buka dari pukul 1 tengahari hingga 1 pagi dan tutup pada setiap hari Selasa.
Ok, tiba masanya aku nak share menu pilihan masa aku singgah kat sini. Aku try mee udang, nasi goreng udang dan koey teow goreng udang. Kalau korang datang sini, boleh la try menu yang special sikit. Rasanya menu special ni udang kena timbang dulu..harga ikut gram.

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang, Perak

Mee Udang Mak Jah ni memang famous. Aku rasa Kuala Sepetang jadi famous sebab mee udang Mak Jah la... Kebanyakan yang datang sini, orang luar..orang tempatan takda la sangat nak makan kat sini. Apa taknya, google je mee udang, naik nama mak jah, mak jah ooooooo mak jah...Aku pun nak gak berpengalaman di sini. Dulu aku penah nak try dah mee udang kat Kuala Sepetang. Sekali aku salah masuk kedai daaa...korang jangan tersalah kedai plak.. Kat kuala sepetang ni banyak kedai makan jual mee udang. Pastikan Mak Jah baru beli..eh eh baru pegi....
Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang, Perak
Mee Udang Mak Jah - pandangan tepi
Mee Udang Mak Jah dalam kedai

Muhamad Loh - chinese muslim food restaurant

Kalau nak rasa masakan cina yang halal, korang boleh try kat sini. Restoran ni terletak di Bertam Kepala Batas, Pulau Pinang. Kalau nak try masakan cina kat kedai cina, mungkin kita tak berapa yakin dengan status kehalalan dia walaupun ada tulis 'pork free'. Aku dah banyak kali dah nak try makan kat sini. Kali ni baru berkesempatan. So aku makan besar gak la waktu tu...hahahaha..maklum lah dah lama dok mengidam...
Muhamad Loh - bahagian depan
Muhamad Loh bahagian dalam restaurant
Yang aku melonjak-lonjak nak try makan kat sini, bila aku tertengok rancangan jalan-jalan cari makan TV3. Apa yang special sangat kat sini sampai JJCM pun datang buat review. Aku masuk je restaurant tu, mata aku dok cari mana JJCM punya plat.  Lama gak aku dok cari..rupanya JJCM bagi payung kat Muhamad Loh ni.

Maksu Cafe Nasi Ayam Seberang Jaya

Nasi Ayam ni terletak di Taman Kelisa Emas, Seberang Jaya, Pulau Pinang. Menu utama kat sini nasi ayam ler kan. Selain tu ada gak lain menu lagi macam bihun sup dan kor teaw  sup, tapi yang ramai orang oder semestinya nasi ayam. 
Nasi Ayam Cafe Mak Su Seberang Jaya
Nasi Ayam Cafe Mak Su Seberang Jaya - pandangan dari luar
Nasi ayam kat sini sedap gak la. Ayam digerong panas-panas. Sos kicap dan sos cili korang kena letak sendiri ikut selera korang. Dua-dua sos ni diorang dah letak siap-siap atas meja dalam botol plastik.

Puncak Mutiara Cafe Kampung Pelet

Puncak Mutiara Cafe ni kiranya tempat famous la. Terletak di Kampung Pelet, Kubang Semang, Bukit Mertajam. Ramai orang akan datang sini dan kebanyakannya bukan orang tempatan. Macam tempat lain juga, yang datang banyak orang luar. Ni menunjukkan tempat tu famous.
Puncak Mutiara Cafe
Pintu depan Puncak Mutiara Cafe
Tempat ni berkonsepkan makan dalam pondok. Diorang tak cakap pun, aku je rasa konsep diorang camtu..kikikiki. Sebabnya aku tengok banyak pondok-pondok yang 'open' yang diorang sediakan untuk pilihan para pengunjung. Puncak Mutiara Cafe ni korang jangan terkejut kalau nak datang sini..tempat dia tersorok sikit. Kena lalu lorang jalan yang kecil..tetiba korang akan nampak Puncak Mutiara cafe ni kat hujung jalan. Tapi kalau korang first time nak datang, better pakai GPS je. Kat bawah sekali posting ni aku letas GPS koordinat. Kalau datang malam, korang kena bersedia dengan nyamuk. Nyamuk aku rasa diorang pun tak boleh nak control..apa taknya, restoran ni sah-sah dok dalam perkampungan nyamuk..hahahaha..Tapi kalau tak biasa gak nyamuk-nyamuk ni, boleh duduk dalam tempat aircond.

Sis's Grill - Rasa Hotel Harga Gerai

Sis's Grill ni terletak dekat Bandar Perda, Pulau Pinang. Boleh cari kat deretan gerai dalam astaka. Wan Zai Bawal Goreng pun kat sini gak. Aku dah story pasal Wan Zai Bawal Goreng ni dalam posting yang lepas. 
Rupa gerai Sis' Grill

buku menu sis's grill - rasa hotel harga gerai

Sesuai dengan tema kedai ni 'Rasa Hotel Harga Gerai', korang rasa apa special yang gerai ni buat? Cer teka cer teka....yaaaa betul tu..apa yang korang fikir, yang tu la jawapan dia kihkihkih...cam ahli nujum plak aku rasa...Tokey kedai cuba nak ketengahkan makanan yang selalu hotel or restoran sajikan. Beza dia, rasa maintain sedap hingga menjilat jari tangan dan kaki, tapi harga tiptop murah. Tak caya meh cuba sendiri. Kebanyakkannya western menu yang ada kat sini. Ada gak menu goreng-goreng. Aku tetiba nak jadi mat salleh, takda selera nak makan nasi hari ni..so, aku pun 'hey waiter, i would like to order chicken chop, chicken grill and aglio olio....' kata nak jadi mat salleh kannnnn...

Sarapan pagi di Pasar Seberang Jaya

Nak sarapan di mana? Tempat mana yang best kat Seberang Jaya ni?? Pencarian aku bermula lagi. Tempat yang aku pilih kali ni adalah Pasar Seberang Jaya. Biasa la pasar kan..sebut je dah boleh bayang tempat tu camna. Ada pasar basah, ada pasar kering dan yang paling best ada banyak gerai nak sarapan pagi.
pasar pagi seberang jaya - pasar kering
Pasar Seberang Jaya - Pasar Basah
Pandangan luar gerai makan - dalam ni banyak gerai makan
Lepas penat beli barang-barang mentah untuk nak masak, boleh singgah dulu kat gerai sarapan pagi. Banyak pilihan makanan. Boleh pilihan mana yang korang rasa nak makan. Tempat ni pun tempat port penjawat awam dan swasta dok cari makan. Pagi-pagi ramai la orang sikit. Parking pun penuh. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...